VVD wil opheldering over brief Bovens aan gemeenten

De VVD in het Limburgs Parlement wil opheldering over een brief van gouverneur Theo Bovens aan de 33 Limburgse gemeenten.

Daarin staat dat er vanaf medio mei ook in Limburg een tekort ontstaat aan opvangplekken voor vluchtelingen. Daarom vraagt hij de burgemeesters met hun gemeenteraad te bekijken welke bijdrage ze aan een oplossing kunnen leveren.

Dreigend tekort
De brief is van 1 april. Daarom wil de VVD weten of nu – drie weken later – er nog steeds sprake is van een dreigend tekort en hoe groot dat dan precies is. Ook vraagt de coalitiepartij hoe het met de gesprekken op gemeentelijk niveau gaat.

Quotum
De VVD spreekt zich wel uit tegen een quotum per gemeente omdat dat gebaseerd zou zijn op lastig in te schatten prognoses over de instroom van het aantal vluchtelingen. Daarmee gaat de partij een stapje verder dan de gouverneur. Die kiest daar voorlopig niet voor maar wil wel half juni de balans opmaken tijdens een nieuwe burgemeestersconferentie. De vorige was op 3 maart.

Niet op de hoogte
De VVD vraagt de gouverneur ook waarom het Limburgs Parlement niet op de hoogte is gesteld van zijn brief aan de gemeenten. Nu hebben we het uit de Limburgse kranten moeten vernemen, aldus de partij.

Klik hier voor de ingediende schriftelijke vragen.

Klik hier voor het L1Limburg nieuwsbericht

Scroll naar boven