VVD wil plan Starterslening winkeliers

De VVD maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de Limburgse binnensteden en koopcentra. Om de binnensteden en koopcentra weer aantrekkelijk te maken stelt de Limburgse VVD-fractie een Starterslening voor winkeliers voor bij de behandeling van het provinciale kadernotitie gericht op versterking van het Limburgse MKB.

Momenteel zit de winkeldetailhandel in een structurele crisis. De omzetten lopen terug doordat de verkoop via internet spectaculaire vormen aanneemt en ook winkelketens met bosjes omvallen dat enorme leegstand met zich meebrengt. Maar ook het verkrijgen van kredieten voor een origineel idee voor het starten van een winkel is zeer lastig.

“Met een starterslening voor winkeliers kan het kernwinkelgebied krimpen maar tegelijk krachtiger worden. Originele ideeën krijgen zo een kans die bovendien winkelgebieden weer divers, onderscheidend en aantrekkelijker maken,” aldus VVD-Statenlid John Heuvelings.

Startende ondernemers die een goed idee hebben kunnen zo een financiële drempel overwinnen. De gemeente en/of provincie zouden, naar analogie van startende woningbezitters, de niet op de markt te financieren top kunnen financieren via een achtergestelde lening uit een revolverend fonds. Het MKB leningenfonds van de Provincie Limburg zou ook daar geschikt voor moeten worden gemaakt. Dit fonds kan dan 50% van de kredietbehoefte financieren, terwijl de startende winkelier zelf voor 25 % aan eigen vermogen inbrengt en de gemeenten de resterende 25% financieren.

Het nieuwe loket MKB financieringspoort kan betrokken worden om de startende winkelier te ondersteunen om de lening rond te krijgen.

Klik hier voor het 1Limburg persbericht

Scroll naar boven