VVD wil helderheid over gunning OV Limburg en oordeel ACM

De Limburgse VVD-fractie wil opheldering van het provinciebestuur over het mogelijke oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de NS haar macht zou hebben misbruikt bij de door NS-dochter gewonnen aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. In De Telegraaf geeft de NS aan dat er ‘een mogelijke overtreding van de spoorwegwet is waargenomen’. De VVD vraagt wat hiervan waar is en of het klopt dat de ACM dit oordeel al naar buiten wilde brengen vóórdat de Provincie Limburg het gunningsbesluit bekend zou maken, maar de NS dit zou hebben tegengehouden. Het oordeel van de ACM was de provincie bij het gunningsbesluit immers nog niet bekend.

VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker: “De VVD is voor een gelijk speelveld bij openbare aanbesteding. Wij hebben en hadden geen principieel bezwaar tegen het meedingen door NS-onderdelen, zolang zij het spel maar volgens de regels spelen. Dat is voor de concurrentieverhoudingen rechtvaardig en uiteindelijk het beste voor de reiziger.”

Uit antwoorden van staatssecretaris Mansveld op vragen van de VVD-Tweede Kamerfractie blijkt dat zij kan bevestigen noch ontkennen of Abellio, gezien de hoedanigheid van NS-dochter, een goedkopere bieding heeft kunnen doen. Ook kon Mansveld niet aangeven hoeveel verschil Abellio heeft kunnen maken bij het aanbieden van diensten en voorzieningen op stations (zoals kaartautomaten en OV-chippalen). De VVD wil weten of Abellio bij deze zaken een voordeel geniet t.o.v. de huidige aanbieders en mededingers. Ten slotte wil de VVD weten of er sprake is van financieringsarrangementen zoals kruissubsidiëring en garantstelling door de NS voor Abellio.

Scroll naar boven