VVD: werkzoekenden ook solliciteren over de grens

Limburgs provinciebestuurder Twan Beurskens (VVD) wil dat werklozen ook verplicht worden te solliciteren in het buitenland. Dat zei hij maandag tijdens een bijeenkomst van VVD en FDP politici in Venlo, waarin Beurskens en NRW-Landtagsmitglied Dietmar Brockes uit Brüggen een manifest tot samenwerking voor grensoverschrijdende arbeidsmarkt ondertekenden. Daarbij waren op uitnodiging van de Venlose VVD-fractie o.a. Andy Dritty (directeur Euregio Rijn-Maas-Noord), Antoin Scholten (burgemeester van Venlo) en Joost van den Akker (Limburgs VVD-fractievoorzitter) aanwezig.

Nu moet een werkzoekende een passende baan accepteren binnen een straal van 100 kilometer van zijn woonplaats. Maar dat geldt niet als die baan net over de grens in Duitsland of België ligt. ‘Als je in Venlo woont, hoef je niet te solliciteren op een baan in Kaldenkirchen, een paar kilometer over de grens, maar wel in Nijmegen, op 70 kilometer afstand. Dat is toch vreemd’, aldus Beurskens (VVD), gedeputeerde van Economische Zaken. In Den Haag wordt wel over deze kwestie gediscussieerd, maar een uitkomst laat volgens Beurskens te lang op zich wachten. Daarom neemt Limburg het voortouw om werklozen aan een buitenlandse baan te helpen. Niet onder dwang, want dat mag wettelijk niet, maar wel met lichte drang.  De provincie wil daartoe dit jaar een proefproject beginnen, samen met de gemeente Venlo en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. ‘Als de eerste schapen over de dam zijn, zien ze in Den Haag dat het niet meer dan logisch is’, aldus Beurskens. ‘Wetgeving verander je van onderop.’ Limburg telt 30 duizend werklozen. Toch zoekt volgens Beurskens bijna niemand een baan in Duitsland of België. ‘Het zit vooral tussen de oren. De mensen gaan wel voor benzine, koffie en thee de grens over. Dat kunnen ze ook voor hun werk doen.’ (Bron: Peter de Graaf, Volkskrant)

Klik voor het volledige ‘Venloer Manifest’ hier.

Het idee vond volop weerklank in Nederlandse en Belgische media:

L1 Avondgasten, 14 januari:

Radio 1, Radio 1 op straat, BNR Nieuwsradio, 1Limburg, Volkskrant, Telegraaf, Nu.nl, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Dagblad De Limburger:

Scroll naar boven