VVD: ‘Vlaamse tol idioot plan’

De Limburgse VVD-fractie vindt de door de Vlaamse Mobiliteitsminister Weyts (NVA) gelanceerde plannen voor een tolvignet voor niet-Vlaamse automoblisten ‘idioot’. Op L1 Radio stelde fractievoorzitter Joost van den Akker dat een dergelijke tol nieuwe grensbelemmeringen opwerpt, in strijd is met het non-discriminatiebeginsel vanuit Europees recht, en een hoop bureaucratie zal opleveren:

“Nederland telt 190 grensovergangen met België, Limburg maarliefst 58. Een tol leidt ongetwijfeld tot extra sluipverkeer op de secundaire wegen. Het handelsvolume met onze zuiderburen bedraagt niet minder dan €90 miljard en tussen Nederland en België tellen 80.000 grenswerkers. Juist nu de Duitse verkeersminister Dobrindt door de Europese Commissie naar het Europese Hof wordt gesleept voor de Duitse tolplannen, wil de Vlaamse minister eenzelfde tol in Vlaanderen invoeren. Daarvoor hebben we de Beneluxgrenzen niet geopend eind vorige eeuw. Als de Belgen meer geld voor infrastructuur willen, kunnen ze simpelweg de accijnzen verhogen. Dan draagt elke weggebruiker evenveel bij.”

Behalve dat minister Schultz van Haegen zich al verzet heeft tegen het idee, heeft de VVD Limburg gelukkig vernomen van de Vlaamse liberalen van OpenVLD dat er bij de Vlaamse regeringspartijen geen consensus over het plan bestaat en een besluit niet voor 2020 zou vallen.

“Die tol komt er zomaar niet,” aldus Van den Akker. “Laat minister Weyts eerst maar eens klare wijn schenken over de aangepaste plannen voor de tram tussen Hasselt en Maastricht”.

Scroll naar boven