Banen
Het aanvalsplan is bedoeld om werklozen en bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen. Daarbij wordt vooral gekeken naar sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is, zoals zorg, logistiek en bouw.Volgens de VVD is het geld dat eerder voor het plan was gereserveerd, al uitgegeven. Vandaar de extra 5 miljoen. “Een aanvalsplan zonder geld werkt niet”, aldus VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker.  “Wij willen een echt plan voor echte banen.” Hij stelt voor dat die gemeenten worden beloond, die veel mensen aan het werk helpen. 

Omscholing 
De Limburgs VVD-voorman vindt dat het aanvalsplan ook asielzoekers met een verblijfsvergunning aan het werk moet helpen, bijvoorbeeld via een talencursus.

Daarnaast moet het systeem van scholingsvouchers waarmee mensen zich kunnen laten omscholen, in heel Limburg worden toegepast. In Noord-Limburg was een proef daarmee heel succesvol: 70 van de 100 mensen die zo’n voucher hadden gekregen, hebben nu een baan, zegt hij.

Draagvlak
Van den Akker is blij met het brede draagvlak binnen de coalitie om meer geld uit te trekken voor het aanvalsplan arbeidsmarkt. Dinsdag presenteerde het provinciebestuur er een definitieve versie van.