VVD: versnel restauratie Limburgse monumenten

Het Limburgs Parlement wil dat de provinciale pot voor de restauratie van monumenten eerder wordt ingezet voor urgente gevallen. Een motie van VVD-statenlid Anton Kirkels werd met zeer ruime meerderheid aangenomen. Alleen de PVV stemde tegen.

In de huidige regeling wordt jaarlijks geld beschikbaar gesteld voor de restauratie van monumenten. Zo kregen onlangs vijftien projecten in totaal 4,7 miljoen euro subsidie. Tot 2019 zit er nog 13 miljoen euro in de pot. Maar door met budgetten per jaar te werken, dreigen monumenten die dringend moeten worden opgeknapt verder te worden aangetast omdat het budget op is, aldus statenlid Kirkels. Door het flexibeler en eerder inzetten van het geld, kan dat worden voorkomen.Voorwaarde is wel dat het om projecten gaat die klaar zijn om uitgevoerd te worden.Kasteel Borgharen

Gedeputeerde Patrick van der Broeck omarmde de motie. Hij noemde zelf als voorbeeld het langs de Maas gelegen kasteel Borgharen. Dat dreigt letterlijk in het water te vallen omdat het zwaar beschadigd is, aldus de gedeputeerde. Hij komt binnenkort met een aanpassing van de subsidieregeling.

Bron: 1Limburg

Scroll naar boven