VVD: 2017 viering 150 jaar Provincie Limburg

Update: Vandaag viert Limburg het 150-jarig bestaan als volwaardige Nederlandse provincie. Een symposium en feestelijke zitting van Provinciale Staten zijn online te volgen:

NPO Radio 1 blikte in het programma Nieuws & co op 27 december vooruit op het 150-jarig bestaan van Limburg. Verslaggever Maino Remmers interviewde op het Vrijthof in Maastricht VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker en historicus dr. Eric Lemmens.

15780853_10154805796754326_2384770291382615839_n

Luister het fragment op Radio 1 hier terug:

Op 9 januari volgde een interview op L1 Radio over het feestprogramma.

De VVD blikt in de voorjaarsnota terug op het Verdrag van Londen dat daar op 11 mei 1867 ondertekend werd. Hoewel onze provincie Nederlands Limburg als politieke eenheid bestaat sinds 1839, kwam pas in 1867 formeel een eind aan de situatie dat het zowel een integraal bestanddeel was van ons Koninkrijk als van de Duitse Bond[1]. De VVD acht het officieel 150-jarig bestaan van de Provincie Nederlands Limburg in 2017 een gelegenheid die we niet zomaar voorbij mogen laten gaan.

VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker: “Toen Otto von Bismarck de Bond ophief in 1866, kon ook eindelijk de Limburgse kwestie opgelost worden. Behalve Nederlandse wetgeving was tot dan toe ook Bondswetgeving van toepassing die nog diende te prevaleren ook.[2] Daar moeten we met al die tolplannen nu toch niet aan denken? Tót die tijd moesten we twee parlementsleden naar het Bondsparlement in Frankfurt afvaardigen. Pas daarna konden we afgevaardigden kiezen die Limburg ook in Den Haag vertegenwoordigen. Daarom dient de VVD een motie in die uitspreekt dat Provinciale Staten volgend jaar bijeenkomen om deze mijlpaal te vieren. We roepen het provinciebestuur op om passende festiviteiten te bevorderen, zowel op provinciaal niveau als in de Limburgse gemeenten. Te denken valt aan een speciale Limburg-trofee of Limburg-lezing. Daarnaast roepen we op om bij officiële gelegenheden op cultureel, sportief, educatief en politiek gebied hierbij stil te staan, alsook bij de Limburglobby in o.a. Den Haag, Brussel en Düsseldorf.”

 Klik hier voor de motie

Zie het bericht op 1Limburg.


[1] Volgens Artikel 1 van de Grondwet uit 1840 bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit tien provinciën, ‘mitsgaders het Hertogdom Limburg, behoudens de betrekkingen van dat Hertogdom, met uitzondering der vestingen Maastricht en Venlo en van derzelver kringen, tot het Duitsche Verbond’.

[2] Zo werden er verschillende provinciale bladen uitgegeven: het Officieel Blad voor Limburg en het Memoriaal voor de Duitse Bondszaken, waarin voor Limburg bestemde Duitse verordeningen werden gepubliceerd. En behalve een gouverneur, kende Limburg een Hertogelijk Limburgse Commissaris voor betrekkingen met de Duitse bond.

Scroll naar boven