Provincie moet zich niet langer mengen in herindeling Parkstad

De provincie moet niet langer het voortouw nemen bij de herindeling in de regio Parkstad. Dat vinden coalitiepartijen VVD en D66 in Provinciale Staten. Beide partijen hebben voor vrijdag een debat over Heerlen-Landgraaf aangevraagd.
Zij vinden dat het nu aan de minister is om eventueel het voortouw te nemen en zelf op een grotere herindeling in Parkstad aan te sturen. Volgens VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker heeft de provincie al een poging gewaagd, maar is die gestrand.

Vrijdag maakte minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) bekend dat ze het wetsvoorstel om Landgraaf bij Heerlen te voegen, intrekt. De procedure is volgens haar, op advies van de Raad van State, door de provincie niet correct doorlopen omdat er met Landgraaf en omliggende gemeenten geen zorgvuldig ‘open overleg’ gevoerd zou zijn. Wel vindt Ollongren het goed dat de provincie heeft geprobeerd in te grijpen. Ze wil dat de herindeling op termijn doorgaat, indien mogelijk met meer gemeenten.

Hoogst haalbare
VVD-fractieleider Joost van den Akker ziet niet gebeuren dat Landgraaf en andere gemeenten die zich tegen fusie verzetten, zullen draaien. “Ik zie die situatie nu niet ineens veranderen en zie niet in hoe een langdurig open overleg met alle Parkstadgemeenten nu wel mogelijk zou zijn. Als het kabinet alsnog een kans van slagen ziet, dan mag ze het zelf proberen. Wij hebben als Provinciale Staten onze  afweging gemaakt. Wilden we op korte termijn iets bewerkstelligen, dan was dit het hoogst haalbare.Ik verwacht niet dat een nieuwe ronde van de provincie andere standpunten van gemeenten oplevert. Daarom heeft geen zin nog eens hetzelfde te proberen”, zegt Van den Akker.

De minister wil op korte termijn in gesprek met de provincie om het vervolgtraject te bespreken. VVD en D66 willen vrijdag tijdens een debat het provinciebestuur opdragen om de poging tot herindeling te staken.

Ook gedeputeerde Ger Koopmans zei vrijdag dat hij er alles aan heeft gedaan en vindt dat de minister nu zelf aan zet is.

Bekijk de inbreng van de VVD-fractie tijdens het interpellatiedebat:

 

Bron: De Limburger (Pdf)

1Limburg

Scroll naar boven