VVD wil energieconvenanten per regio in Limburg

Het jaar 2020 komt snel dichterbij. In dat jaar wil de Provincie haar nieuwe energiedoelstellingen bereikt hebben. Echter, uit het Provinciehuis komt het geluid dat er een grote kans is dat we deze doelstellingen niet halen met de huidige aanpak van zonne- en wind energie. De VVD wil graag naar een andere, effectieve manier van aanpak van de energietransitie. Een energietransitie convenant per regio zal het draagvlak voor en het succes van hernieuwbare energie initiatieven aanzienlijk vergroten.

De VVD in de Provinciale Staten van Limburg is ervan overtuigd dat iedere regio in Limburg een uniek energietransitie DNA heeft: economisch, ruimtelijk, bestuurlijk en maatschappelijk. Aanwezigheid van logistieke bedrijvigheid, een industriƫle of agrarische achtergrond, veel of weinig water en affiniteit met duurzaamheid zijn overal verschillend.

De VVD vindt dat iedere regio een hierop afgestemde energiemix kan en mag hebben: een combinatie van windenergie met geothermie of zonne-energie, het gebruik van restwarmte, bio-energie en of energie uit water etc. Maatwerk per regio geeft de mogelijkheid de beste combinatie van zon, wind, geothermie, warmtenetwerken te kiezen.

Een combinatie waarbij het draagvlak bij bewoners, de bedrijven en het bestuur het grootst is. Een combinatie die daardoor sneller tot het bereiken van de 14% duurzame energie doelstelling in 2020 leidt. De slimste combinaties bieden ook kostenvoordelen in het delen van dure aansluiting op het netwerk en bieden daarnaast leveringszekerheid. Immers de zon schijnt niet altijd, het waait niet altijd, maar we willen wel altijd elektriciteit in ons huis, zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Hiervoor wil de VVD een regionaal energietransitie convenant. Het beleidsinstrument dat het beste ingezet kan worden om de kansen, de mogelijkheden en de behoefte aan duurzame energieopwekking in elke regio te benutten.

Om dit te bereiken heeft de VVD vrijdag 15 juni jl. een motie ingediend. Klik hier om de motie te downloaden.

Klik hier voor de volledige toelichting van statenlid Lodewijks.

Scroll naar boven