Openingstour Maasfietsroute / La Meuse à Vélo

In 2009 is in Venlo het idee geboren om de Maas als niet enkel als vaarroute maar ook als fietsroute te gaan promoten. Onder andere Statenlid John Heuvelings heeft daarvoor aan de bakermat gestaan, nadat hij enthousiast geworden was van het fietsen langs de Donau: van de bron in Donaueschingen in het Zwarte Woud tot Wenen. Een fantastische route met veel natuur, historie en cultuur. De Maas heeft deze potentie ook: van de bron op het plateau Langres in Frankrijk tot de monding bij Hoek van Holland. Een goede fietsinfrastructuur langs de Maas met goede bewegwijzering, kan daarnaast veel toeristisch gewin opleveren: volle terrassen, lunches en diners, overnachtingen en culturele bezoekjes.

Nadat in 2010 de gemeenteraad van Venlo per motie opriep tot verwezenlijking van de Maasfietsroute, vond in 2012 tijdens de Floriade een startconferentie plaats waarbij een convenant convenant getekend  door vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en toeristenbureaus uit Frankrijk, België en Nederland.

Vroeg van start

Op donderdagmiddag 22 juni jl. werd dan eindelijk de Maasfietsroute officieel gelanceerd bij een conferentie in Theater de Maaspoort in Venlo met als eregast olympisch kampioene Leontien van Moorsel. Om deze opening extra kracht bij te zetten, besloten enkele Statenleden die ochtend een Limburgs gedeelte van die route te fietsen: van provinciehoofdstad Maastricht tot Venlo, volgens John Heuvelings de mooiste stad van Limburg. Ook Venlo’s wethouder Stephan Satijn was met enkele liberale stadgenoten van de partij. Statenlid Erik Koppe (doorgaans een fervent fietser maar nu helaas geblesseerd) en fractiemedewerker Harry Vermeulen bestuurden de volgauto’s annex bezemwagen. Het beloofde een snikhete dag te worden met temperaturen oplopend tot 35 graden, dus Harry had voor een grote voorraad water, mueslirepen en bananen gezorgd om ons vocht- en suikergehalte op peil te houden.

Rond 6.30 verzamelde iedereen bij station Maastricht. De bandenspanning werd gecontroleerd, zadels afgesteld en de helmen opgezet. Ook L1 was met camera en microfoon aanwezig en filmde onze voorbereiding. Kort voor 7.00  gingen de 9 fietsers dan van start. Het eerste stuk ging langs de mooie oostrand van Maastricht, via de Maasdorpen Bunde, Brommelen, Geulle en Urmond op weg naar Maaseik. Bij de start hadden we D66-statenlid Hans van Wageningen gemist, hij was op eigen houtje vast naar Bunde gefietst waar hij ons opwachtte. Met 22 km/u lagen we het eerste uur mooi op schema. De temperatuur was inmiddels al opgelopen tot 27 graden maar dit kon ons enthousiasme niet drukken.

Begroeting in Maaseik

Precies om 9:00 reden we Maaseik binenn. Na 10 minuten pauze gaf burgemeester Jan Creemers van Maaseik ons een peptalk. Hij bood koffie aan, maar die werd door John Heuvelings vriendelijk afgeslagen: om tijdig in Venlo te arriveren moesten we verder. ‘U twijfelt aan uw capaciteiten,’ grapte de burgemeester tot hilariteit van de deelnemers. Over anderhalf uur wilden we in Roermond zijn: 30 km verderop, waar ons verse vlaai in het vooruitzicht was gesteld. Over de prachtige Maasdijk van Maaseik richting Thorn deden we de naam ‘Maasfietsroute’ eer aan. Hoewel de Maasfietsroute officiële routebordjes heeft, waren die op het Nederlandse deel van het parcours nog nergens te bekennen en navigeerden we op de Nederlandse fietsroutebordjes. In België waren ze echter keurig onder de Belgische fietsroutebordjes geschroefd. Hier is voor gedeputeerde Geurts  nog werk aan de winkel.

In vliegende vaart naar Roermond

Na wat gehobbel over de kasseitjes in het altijd prachtige Thorn ging het via Wessem en Pol in vliegende vaart langs het kanaal richting de Maasbrug van de N280. Rode lantaarn Jasper Kuntzelaars (PvdA) pikte zelfs even aan bij een groepje wielrenners. Klokslag 11.00 uur draaiden we de Markt van Roermond op. Wethouder Raja Fick-Moussaoui en medewerker Jacques Michel Bloi wachtten ons op met overheerlijke vlaai, gekoelde sportdrank en kannen ijswater. Dat konden we goed gebruiken. De hitte leek even vergeten en het was nog niet zo stil geweest als op het moment dat de vlaai naar binnen geschoven werd. Helaas was ook deze pauze van korte duur. Rond 11.15 uur schudde kopman John Heuvelings iedereen uit zijn trans om weer eens op de fiets te stappen. Na een groepsfoto met Raja op het bordes van het Roermonds stadhuis, vervolgden we onze weg richting Asselt.

Verhit naar Venlo

Het begon intussen flink heet te worden, de wind bracht nog weinig verkoeling. Op dit gedeelte van de route bevonden we ons meer in de zon langs het water. Het leverde mooie uitzichten op maar ook veel hitte. Zodoende besloten we de oostoever van de Maas te volgen waar de weg wat meer schaduw had. Na een kleine omweg richting Reuver trapten we vanaf de stuw voor kloosterdorp Steyl  met de wind vol in de rug zo hard mogelijk richting Venlo. De streeftijd van 13.00 zouden we net niet halen, maar nog geen kwartier later reden John en Joost als eersten langs de prachtige binnenhaven aan de Maasboulevard. Voor Theater de Maaspoort werden we getrakteerd op verse Hollandsche Nieuwe  door Chiel Backus, de zoon van deelnemer Frans. We bleken in ‘netto’ 5,5 uur ruim 109 km afgelegd te hebben.

In het heerlijk gekoelde Theater werd de Maasroute équipe toegesproken door gedeputeerde Geurts en waren er bloemen voor initiatiefnemer John Heuvelings, die de aanwezigen zijn dank uitsprak voor de support voor het ontwikkelen van de route. Na een klein buffet ging ieder voldaan weer zijns weegs. Voor 2018 is het plan om de gehele route van de bron in Frankrijk tot de monding bij Rotterdam af te leggen. Fietst u ook mee?

Dank aan alle deelnemers! John Heuvelings, Joost van den Akker, Frans Backus, Marcel Hogenhuis, Jasper Kuntzelaers, Stephan Satijn, Hans van Soest en Hans van Wageningen (fietsers) en Erik Koppe en Harry Vermeulen (volgauto’s).

 

Op de website van L1 is het radio- en tv-verslag te zien:

 

Ook het NOS Journaal besteedde enkele seconden aan de openingstour van de Maasfietsroute:

http://nos.nl/uitzending/25663-nos-journaal.html (vanaf 9’38)

 

Tekst: Harry Vermeulen en Joost van den Akker

Scroll naar boven