Limburg blijft Limburg

En dan is er opeens toch een ministerieel besluit over het openbaar bestuur en de provinciale overheid in Nederland. Met het voor Limburgers belangrijkste resultaat: Limburg blijft een zelfstandige provincie. Hoera, de vlag uit! Althans dat is nu de teneur.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Dat er kennelijk naar je geluisterd wordt is in de politiek niet onplezierig. “Limburg heeft een sterke regionale identiteit”, zegt de zelfverklaarde cynicus Guus Urlings in deze krant. Waarvan akte! Verscheidenheid in Limburg mag gelukkig en maakte onze provincie afwisselend en aantrekkelijk. En inderdaad, de Limburgse identiteit bestaat als je hem zelf zo beleefd. En ja, ook de meeste andere Nederlanders zien Limburg als een stukje Nederland met een geheel eigen karakter. Net als bijvoorbeeld Friesland.

Dan nu de positie van de Limburgse positie in een meer zakelijk context. Limburg is geen miniprovincie en valt ook niet onder een status aparte, zoals werd vermeld. De provinciewet geldt ook hier voor alle provincies, ongeacht hoe groot ze zijn of waar de grenzen getrokken worden. Nee, het gaat om de mogelijkheden tot ontwikkeling en samenwerking. Die blijven in deze vorm optimaal aanwezig en dus kan Limburg met de buren in Vlaanderen, Luik en het Rheinland verder op tal van gebieden. Wat dat betreft ben ik blij dat ook de provincie Noord-Brabant in zijn huidige vorm gehandhaafd blijft. Dat maakt het mogelijk om de ingeslagen weg van economische samenwerking, zonder oponthoud door te zetten. Een groot deel van Brabant en geheel Limburg is tegenwoordig ‘Brainport-land’. Dat gaat vruchten afwerpen. De tandem Brabant en Limburg vormt hét duo in Nederland, zoals de tandem Bayern en Baden-Wúrtemberg in Duitsland die grote rol speelt in de Duitse Wirtschaft. Sleutelwoorden: economie, industrie, innovatie. En verdere vergelijking dringt zich op. Dat beide koppels in het zuiden van hun land liggen is niet zo opzienbarend. Beide tandems zijn sterk in toerisme, hebben een Bourgondische inslag, prachtige landschappen en een geheel eigen culturele identiteit. Dat belooft wat! Kortom, ‘Herliche Zeiten’. En Limburg blijft Limburg.

Scroll naar boven