Bedrijven moeten gevolgen Brexit snel onderzoeken

Limburgse bedrijven die handel drijven met Engeland moeten zo snel mogelijk laten onderzoeken wat de Brexit voor praktische gevolgen voor hen heeft. Daartoe roept VVD-gedeputeerde Joost van den Akker op.

Consequenties
Volgens Van den Akker worden die scans zowel op rijksniveau als provinciaal aangeboden, bijvoorbeeld door de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en MKB-Limburg. Daarbij wordt gekeken naar wat de Brexit betekent voor paspoorten, formulieren en formaliteiten en de gevolgen online. “Iedereen moet aan de slag”, zo vindt Van den Akker. Want slechts een kwart van de betrokken bedrijven heeft tot nu toe zo’n scan laten maken.

Onrust
De gedeputeerde zegt verder dat de naderende Brexit in ieder geval ook in Limburg tot een hoop onrust leidt. “Want Groot-Brittannië is voor Limburg de vierde handelspartner. Met een export ter waarde van jaarlijks ruim 1,7 miljard en import ter waarde van 800 miljoen euro”, zo stelt Van den Akker. “Met importheffingen leidt de Brexit onvermijdelijk tot minder handel.”

Bureaucratie
Tegelijk zorgt de Brexit voor een hoop bureaucratie, bijvoorbeeld door containers die vanuit de Rotterdamse haven naar Duitsland worden vervoerd maar eerst in Venlo moeten worden gecontroleerd. Daarvoor zijn in Venlo heel wat extra douaniers nodig, aldus Van den Akker.

Kansen
Hij denkt wel dat ook Limburg kan profiteren van het feit dat honderden bedrijven serieus denken over een oversteek van Engeland naar Nederland.

 

 

 

 

 
 

 

Bron: 1Limburg

Scroll naar boven