VVD stelt vragen over provinciale monumentensubsidie

VVD-statenlid Anton Kirkels wil weten wat het precieze gevolg is van het feit dat veel projecten afvallen in de eerste fase van de provinciale subsidieregeling voor de restauratie van monumenten.

Stokt daardoor een aantal restauraties en wordt cultureel-historisch erfgoed niet (verder) aangetast, zo vroeg Kirkels in een statencommissie. En zo ja, wat moeten we dan doen.Voor de eerste fase van de regeling is voor 81 projecten subsidie aangevraagd voor in totaal 20 miljoen euro. Maar er is maar 4,7 miljoen beschikbaar. Daardoor vallen veel projecten af. Binnenkort besluit het provinciebestuur welke projecten subsidie krijgen. De afgewezen restauratie-projecten kunnen volgend jaar wel weer meedingen naar de tweede fase van de regeling. Tot 2019 is nog 13 miljoen euro beschikbaar.

Maar statenlid Kirkels wil voorkomen dat projecten op de plank blijven liggen, die klaar zijn om uitgevoerd te worden. Hij denkt daarbij aan de mogelijkheid een deel van het beschikbare geld eerder uit te geven. Extra geld wil hij bij voorbaat ook niet uitsluiten.

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans wees in de statencommissie alvast op de afspraak uit het coalitie-akkoord om 10 miljoen extra uit te trekken voor de restauratie van monumenten. ‘Die afspraak wordt nu uitgevoerd. Andere grote potten met geld zie ik nergens’, aldus de gedeputeerde.

Bron: 1Limburg

Scroll naar boven