Toekomst van Limburg ligt in Europa

De toekomst van Limburg ligt in Europa. Dat zegt Joost van den Akker die bij de Europese verkiezingen kandidaat is voor de VVD. Van den Akker deed die uitspraak dinsdagavond in het L1-programma AvondGasten. De VVD’er pleit voor meer samenwerking maar is beslist niet voor één federale Europese regering. Dat standpunt wordt gedeeld door PvdA-kandidaat Marijke Clerckx en CDA-kandidaat Jeroen Lenaers, met wie Van den Akker tijdens de uitzending in debat ging.

Kijk hier de uitzending van Avondgasten terug:

Euregio CDA-kandidaat Lenaers denkt dat Limburg meer zou moeten samenwerken met de directe buurlanden in de Euregio. Volgens hem is het aan het Europees parlement om deze samenwerking te stimuleren.

Vluchtelingen Van den Akker vindt dat er meer grenscontroles moeten komen. Op die manier kan het asielprobleem worden aangepakt, denkt de VVD’er. Clerckx en Lenaers zien de oplossing daarvoor eerder in één Europese regeling voor de opvang voor asielzoekers. Zij zijn van mening dat Italië en Griekenland hulp moeten krijgen bij de opvang van de toenemende vluchtelingenstroom.

Nieuwe landen Wat betreft de toelating van nieuwe landen in de Europese Unie waren Lenaers en Van den Akker het in AvondGasten eens: de eerste vijf jaar niet. Bij Marijke Clerckx zijn kandidaat-landen wel welkom, als ze aan de eisen voldoen.

Vertrouwen Om het vertrouwen van de burger in Europa te vergroten, kwamen de drie politici tijdens het debat ieder met een eigen voorstel. Volgens CDA’er Lenaers moeten partijen zich beter aan afspraken houden. Volgens VVD’er Van den Akker ligt de oplossing in het creëren van meer banen. PvdA’er Clerckx denkt dat het vertrouwen in Europa zal toenemen, zodra politici in Den Haag ophouden met Europa de schuld te geven van minder prettige maatregelen.

Komende donderdag zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees parlement.

Bron: L1.

Scroll naar boven