Heb je een vraag
voor onze fractie?

Stuur een e-mail naar
fractie@vvdlimburg.nl

Limburgs Parlement stemt voor het openhouden van MAA

3 juni 2022

Provinciale Staten van Limburg hebben vandaag op initiatief van de VVD een amendement aangenomen om het voortbestaan van MAA in goede banen te leiden. Hiermee geven we Gedeputeerde Staten een kader met randvoorwaarden om tot het einde van het jaar met een nieuwe samenwerkingspartner en businesscase te komen waar bestaanszekerheid, omgevingsbewustzijn en verduurzaming centraal staan.

Het behoud van de luchthaven MAA is van groot belang voor zowel de Limburgse en nationale infrastructuur, de werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Een ruime meerderheid van de Limburgers erkent daarom de meerwaarde van MAA en sprak zich reeds in een enquête uit voor het openhouden van de luchthaven. De onzekerheid door de langslepende politieke discussie over het voortbestaan van de luchthaven en de staat van de start- en landingsbaan nopen tot het nemen van een definitief besluit. De Provincie Limburg biedt hiermee zekerheid aan de omwonenden, werknemers en ondernemers. Daarom heeft de Limburgse VVD vandaag een amendement ingediend om het voortbestaan van MAA binnen deze wensen en randvoorwaarden in goede banen te leiden. MAA blijft geopend en de Provincie stelt een lening voor de baanrenovatie beschikbaar.

Wat voorop staat is dat de rol van de Provincie Limburg als zowel eigenaar van de luchthaven als exploitant ondraagbaar is. Wij geven Gedeputeerde Staten met ons amendement de opdracht om tot het einde van dit jaar een goede en omgevingsbewuste samenwerkingspartner te vinden welke MAA wil opereren met nadruk op innovatie en verduurzaming. Dit moet met oog voor de omgeving en omwonenden. Het aantal ernstig gehinderden moet op korte termijn worden gereduceerd door middel van een ruim omgevingsfonds voor de isolatie en de uitkoop van woningen. Aan dit omgevingsfonds moeten de Provincie, de Rijksoverheid, de omliggende gemeenten en de luchtvaartbedrijven bijdragen. Het aantal ernstig gehinderden wordt in fases verlaagd door middel van nieuwe luchthavenbesluiten. Dit begint met het weren van de meest lawaaiige toestellen en met een duidelijke regeling voor nachtvluchten.

Zo houden we onze Limburgse luchthaven open en kan MAA op termijn op eigen benen staan!

Scroll naar boven